Specialistii estimeaza ca, in zilele de Craciun si in perioada de dupa, pana la Sfantul Ion, romanii consuma intre 30 si 40 de milioane de litri de vin Ca in fiecare an, perioada sarbatorilor inseamna cresterea consumului de alimente si bauturi alcoolice. Specialistii estimeaza ca, in zilele de Craciun si in perioada de dupa, pana la Sfantul Ion, romanii consuma intre 30 si 40 de milioane de litri de vin. De asemenea, ei cumpara din magazine mai multa carne si mai multe preparate din carne comparativ cu restul anului. Astfel, cei care au facut cumparaturile pentru mesele de Sarbatori in hipermarketurile din tara au platit pentru o sticla cu vin de 0,75 litri intre 7,73 lei si 23,24 lei, in functie de sortimentul dorit, potrivit ofertelor afisate in magazinele marilor lanturi de retail. Pretul unei sticle de vin de 1,5 litri ajunge pana la 63,09 lei. O sticla de sampanie de 0,75 litri pentru Revelion poate fi cumparata din marile magazine cu 245,99 de lei, iar una de 1,5 lei poate costa chiar si 400 de lei. In preajma Craciunului, spata de porc cu os se vindea cu preturi cuprinse intre 11,89 lei/kg si 13,49 lei/kg, iar kilogramul de fleica poate costa intre 13,99 lei si 16,19 lei. Romanii care si-au cumparat din hipermarketuri toba pentru masa de sarbatori au scos din buzunar intre 2,58 lei/100 de grame si 2,75 lei/100 de grame, iar pentru un kilogram de carnati din carne de porc au platit la casa intre 13,99 lei si 14,99 lei. In marile lanturi comerciale se gasesc si preparate traditionale, precum piftia si sarmalele. Astfel, cei care nu au vrut sa gateasca au putut cumpara sarmale din carne de porc, in medie, cu 19 lei/kg sau piftie cu preturi cuprinse intre 1,9 lei/100 de grame si 2,19 lei/100 de grame. Romanii consuma anul acesta "alte vinuri pe alte plaiuri" Cu ocazia sarbatorilor de iarna, romanii vor consuma intre 30 si 40 de milioane de litri de vin, iar vanza