Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor alege pe 4 ianuarie o nouă conducere. Pe şase ianuarie expiră mandatul actualului preşedinte al CSM, Alina Ghica şi al vicepreşedintelui, Oana Hăineală. CSM alege la fiecare început de an un preşedinte şi un vicepreşedinte. Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat că în 2012 cea mai importantă realizare a forului pe care l-a condus a fost transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie autonomă. Judecătoarea Alina Ghica este de părere că Procurorul general şi şeful DNA ar trebui să fie propunşi de CSM dar pentru asta este nevoie de modificarea a legislaţiei.
Mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie
Plenul CSM a fost convocat pentru data de 4 ianuarie 2013 când membrii consiliului vor alege o nouă conducere. Preşedintele şi vicepreşedintele CSM au un mandat de un singur an. În 2012, CSM a fost condus de către Alina Ghica - preşedinte şi Oana Hăineală - vicepreşedinte. ”Având în vedere că mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie pe data de 4 ianuarie plenul se va întruni să aleagă un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte. Până în prezent nici unul dintre membrii CSM nu şi-a depus candidatura”, a declarat Alina Ghica.
În 2012 candidaturile pentru cele două funcţii au fost anunţate în debutul şedinţei. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi dintre cei 14 magistraţi, membri ai Consiliului care la rândul lor reprezintă instanţele şi parchetele. Atunci când preşedintele CSM este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.
Preşedintele CSM, Alina Ghica, spune că una din cele mai importante realizări a anului 2012 este reorganizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă. ”Avem o inspecţie care la momentul acesta funcţionează bine pentru că are un management bun şi o organizare bună”, a declarat Alina Ghica.
Alina Ghica spune că anul 2012