Renunțarea la fumat, un job mai bine plătit sau scăderea în greutate sunt principalele dorințe cu care întâmpină majoritatea oamenilor noul an. Studiile arată însă că până la sfârșitul lunii februarie, entuziasmul de început se lovește de rutina zilnică, iar planurile ambițioase sunt date uitării.
Psihologii vă prezintă câteva trucuri care vă vor ajuta să duceți la bun sfârșit rezoluțiile de anul nou.
Timothy Pychyl, profesor în psihologie la Universitatea Caleton din Canada crede că o listă de țeluri poate fi un mod excelnt de a-ți urma visele, atâta vreme cât își doresc cu adevărat o schimbare. Una dintre sursele eșecului, spune acesta, este „sindromul falselor speranțe”, însemnând că oamenii au tendința de a-și stabili obiective nerealistice, care se vor solda inevitabil cu un eșec. Mare atenție și la alegerea dorințelor pe care le așterneți pe foaie, spune Pychylm. Un trup mai suplu sau un portofel mai gros nu aduc neapărat fericirea, iar oamenii sfârșesc prin a fi dezamăgiți.
Sfaturile specialiștilor români se concentrează însă mai degrabă pe ceea ce trebuie făcut după stabilirea rezoluțiilor. „Odata ce au stabilit un obiectiv, sa isi stabileasca si pasii pe care ii vor urma pentru a-l atinge, cat si termene pentru fiecare dintre pasi. In acest fel, isi stabilesc repere care sa ii ajute in a indeplini scopul. Daca planurile noastre raman in abstract, atunci asteptarea este ca ceva dinafara sa se intample pentru ca ele sa se indeplineasca, iar ele raman simple vise, nu planuri”, explică psihologul Lena Rusti. Potrivit acesteia, imaginea de ansamblu îi poate ajuta pe oameni să-și „ajusteze” dorințele inițiale. “Stabilind pasii, putem si cantari obiectivitatea dorintei noastre. Daca iti spui ca iti doresti doctorat intr-un an, acest lucru poate fi perceput suficient de abstract, iar un an suficient de mult. daca insa dorinta este privita pe pasi, a