Rareori se întâmplă ca jurnalele ştiinţifice să se implice în dezbateri filosofice, dar un articol apărut săptămâna aceasta în revista “Science” începe cu întrebarea: “De ce oamenii iau frecvent decizii pe care le regretă mai târziu?”.
Potrivit unui articol apărut în revista “Time”, acest lucru se întâmplă deoarece personalitatea noastră se schimbă constant.
“Chiar şi la 68 de ani, oamenii se gândesc: «Nu sunt persoana care eram la 58 de ani. Dar cu siguranţă voi fi astfel când împlinesc 78 de ani»”, spune unul dintre autorii studiului, Daniel Gilbert, professor de psihologie la Universitatea Harvard.
După ce au examinat răspunsurile primite de la peste 19.000 de persoane, cercetătorii au descoperit că, deşi cei mai mulţi dintre participanţii la studiu recunosc faptul că vieţile lor s-au schimbat în ultimul deceniu, nu consideră că schimbarea este constantă. Împotriva tuturor dovezilor, oamenii par să creadă că vor fi mereu la fel cum sunt în prezent.
De pildă, o persoană în vârstă de 33 de ani care a luat parte la studiu se aşteaptă la mai puţine schimbări în următorul deceniu decât a relatat una în vârstă de 43 de ani că a întâmpinat. Potrivit articolului, “Oamenii, se pare, privesc prezentul ca pe un moment îngheţat în care au devenit persoana/persoanele care îşi doresc să fie tot restul vieţii”.
Deşi personalitatea şi valorile tind să devină mai stabile odată cu vârsta, oamenii subestimează, în general, modificările de personalitate care ar putea apărea în viitor. Cercetătorii numesc acest fenomen “iluzia sfârşitului istoriei”.
Analizând răspunsurile celor care au participat la studiu, cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii:
Cu cât eşti mai în vârstă, cu atât crezi mai puţin că te-ai schimbat sau că te vei schimba
Descoperirea nu este una surprinzătoare: timp de mai mulţi ani, cercetătorii au confirmat ipo