Produsele naturale sunt la mare cautare astazi, cei mai multi dintre noi considerand ca tot ce este natural este si benefic starii de sanatate. Cu toate astea, unele ingrediente naturale ascund pericole nebanuite.
Rodale deconspira 6 dintre aceste ingrediente naturale prezente in diverse produse din comert, dar care sunt nocive si pe care ar trebui sa le evitam pe cat posibil.
Caragenan
Caragenanul este un aditiv alimentar derivat din algele marine si folosit in asa numitele produse naturale sau organice. Ceea ce nu stiu multi este ca aceasta substanta produce inflamatie in corp, stare care creste riscul aparitiei unor boli cronice, precum boala inflamatorie intestinala, arterioscleroza, artrita reumatoida etc.
Caragenanul este folosit cu precadere in produsele lactate, asa ca citeste cu atentie eticheta.
Colorantul caramelelor
Culoarea aramie a caramelelor sau a diverselor bauturi racoritoare este obtinuta astazi printr-un proces in care zaharul este incalzit cu compusi de amoniu. Se pare ca acest proces creeaza un produs secundar numit 4-MI, substanta care cauzeaza cancer si alte afectiuni grave.
Cel mai bine ar fi sa eviti astfel de produse ce pot contine diferite cantitati de 4-MI.
Ulei de palmier
Un timp, uleiul de palmier a inlocuit cu succes uleiurile vegetale hidrogenate despre care se spune ca ar dauna sistemului cardiovascular. Studii diverse au aratat, insa, ca acest tip de ulei este la fel de nociv ca grasimile trans din uleiurile partial hidrogenate. In plus, pentru a face loc plantatiilor de palmier de ulei, foarte multe paduri tropicale au fost distruse, ceea ce a dus la disparitia multor specii de animale in Indonezia si Malaezia.
Uleiul de palmier este folosit mai ales in produse de patiserie, biscuiti sau prajituri.
Suc de t