Motivaţie
În cei douăzeci şi unu de ani de la apariţia sa, "Formula AS" a reuşit să promoveze un puternic curent naturist, care a legat tradiţia medicinii rurale din spaţiul românesc, atâta cât a mai rămas, cu medicina alternativă aşezată pe baze ştiinţifice. Mai ales după anul 2000, aproape toată mass-media românească a inserat subiecte despre sănătate, prin prisma naturismului. Aplecarea aceasta este firească. Merge pe un fir neîntrerupt, într-o arie ce a scăpat de influenţele vestului. Încă mai avem vie o oarecare tradiţie şi, în mod cert, o înclinaţie spre natură şi naturism. Chiar dacă adevăraţii ţărani sunt pe cale de dispariţie, mai avem sate şi oameni care îşi pot măcar aminti cum era acum 50 sau chiar 70 de ani. Pe de altă parte, în mod evident, în raport cu dezvoltatea interesului populaţiei faţă de subiectul naturism, reinstruirea personalului de specialitate nu a ţinut pasul decât într-o mică măsură. Acesta este şi motivul pentru care, câteodată, apar în unele publicaţii afirmaţii aberante. Un asemenea articol postula, de exemplu, că "românii mâncau acum o sută de ani la fel de gras, dar se făcea mai multă mişcare". Aceasta m-a incitat să scriu despre lucruri care nu încap în manualele de istorie, dar merită să fie cunoscute de toţi cei care se îngrijesc de sănătatea lor. Ce mâncau, de fapt, românii, acum 100 de ani? Dar acum 1000 de ani? Ce mâncau dacii?
Mâncătorii de lapte
Pentru că este greu să tratăm într-un articol perioade distincte, de o manieră strict cronologică, îmi voi permite în rândurile care urmează, pentru mai buna înţelegere istorică, să fac o serie de aprecieri şi referiri în continuitatea unor idei şi obiceiuri care se regăsesc pe parcursul existenţei poporului nostru. Strămoşii noştri geto-daci sunt cunoscuţi din scrierile anticilor ca mâncători de lapt