Dacă ar fi să adunăm toate zilele în care s-a ieşit în stradă în timpul protestelor de anul trecut, depăşim o sută. Însă Piaţa Universităţii a avut, în tot acest timp, protagoniştii ei, personaje-cheie în cursul evenimentelor: jandarmul care a primit o inimă de la un copil, „site-ul de cultură“, Cezar Avrămuţă, care a stat în piaţă tot timpul şi a purtat drapelul, sau Alexandru Gheorghe, militarul rebel de la Câmpia Turzii.
Manifestaţiile din Piaţa Universităţii au făcut istorie. Au schimbat guverne şi au întors cursul unor hotărâri. Cel mai important lucru: au mobilizat conştiinţe. Dincolo de controversele iscate, de preferinţele politice, de violenţele din piaţă, în acele zile geroase de iarnă, glasul mulţimii a ieşit învingător. Au fost însă şi momente de violenţe repetate iscate între jandarmi şi protestatari. Şi, nu de puţine ori, ele au atins cote alarmante. A fost o poveste care avea să ţină, nu doar trei zile - aşa cum se întâmplă în basme- ci câteva luni bune.
Orice poveste naşte însă o altă poveste… În mijlocul zarvei dintr-a şaptea zi de proteste din Piaţa Universităţii, gestul unui copil a reuşit să înduioşeze inimi şi să risipească pentru câteva momente tensiunea acumulată.
19 ianuarie. Ţinut de mână de tatăl său, un copil i-a oferit o inimă fosforescentă unui scutier din cordonul de protecţie format la „Kilometrul zero“ al protestelor din Capitală. Iniţial, a încercat să-i dea balonul în formă de inimă unui alt jandarm, dar acesta s-a arătat reticent. A refuzat să-l primească. Într-un final, tatăl şi-a îndrumat micuţul către un alt jandarm. Băieţelul i-a înmânat bucuros balonul în formă de inimă pe care îl ţinea strâns în mână. Fără să clipească, jandarmul şi-a prins - un fel de misiune nescrisă- balonul de scut.
Momentul a emoţionat şi a uimit deopotrivă. Ceea ce nu reuşise nimeni până în acea zi, nu rezolvaseră nici piet