O mare parte din hrana produsă în lume este risipită în fiecare an, respectiv între 1,2 şi 2 miliarde de tone de alimente, potrivit unui raport dat publicităţii joi de media britanice, informează AFP şi EFE.
“Între 30 şi 50% din cele patru miliarde de tone de alimente produse anual în lume nu vor ajunge niciodată în stomacul oamenilor”, explică autorii raportului elaborat de Institutul de Ingineri Mecanici (IMeche), un organism ce vizează promovarea ingineriei în lume. Intitulat “Global Food: Waste Not, Want Not“, raportul denunţă “infrastructurile şi dispozitivele de stocare neadaptate” şi “datele limită de vînzare mai stricte”, transmite Moldpres. Autorii se referă la comportamentul consumatorilor, criticînd în special ofertele “un produs cumpărat-un produs oferit” sau cererea de “perfecţiune estetică” a produsului din partea consumatorilor. “În Europa şi SUA, în special, pînă la jumătate din hrana cumpărată este aruncată de consumatorul însuşi”, se arată în documentul citat.
Această pierdere nu se limitează, potrivit raportului, la deşeurile generate de alimente neconsumate. Dezordinea este vizibilă la toate nivelurile lanţului de producţie alimentară. “550 miliarde de metri cubi de apă sunt astfel utilizaţi în zadar pentru aceste alimente care se pierd”, relevă acelaşi document.
Potrivit lui Tim Fox de la IMeche, aceste alimente ar putea fi folosite pentru a hrăni populaţia mondială şi în special pe cei care suferă de foame.
O mare parte din hrana produsă în lume este risipită în fiecare an, respectiv între 1,2 şi 2 miliarde de tone de alimente, potrivit unui raport dat publicităţii joi de media britanice, informează AFP şi EFE.
“Între 30 şi 50% din cele patru miliarde de tone de alimente produse anual în lume nu vor ajunge niciodată în stomacul oamenilor”, explică autorii raportului elaborat de Institutul de Ingineri Mecanici (IMech