Vicepreşedintele american Joe Biden a avut o întâlnire ieri, 11 ianuarie, cu reprezentanţii industriei de jocuri video, pentru a discuta pe tema promovării violenţei în astfel de jocuri şi influenţa pe care o au asupra adolescenţilor, ca parte a dezbaterii pro sau contra arme care a pornit odată cu masacrul din Newtown.
Biden s-a întâlnit cu Entertainment Software Association, reprezentantă de preşedintele Mike Gallagher. Această companie este un grup de lobby pentru industria jocurilor şi reprezintă firme ca Electronic Arts sau Microsoft. Astfel, în faţa lui Biden au stat practic creatorii jocurilor „Call of Duty“, „Halo“ şi alte shootere în care jucătorul are o armă şi trebuie să împuşte tot în jurul său.
Discuţia asupra unor astfel de jocuri vine după ce, în urma masacrului de la Newtown, s-a aflat că ucigaşul Adam Lanza era obsedat de jocuri video şi poliţia a descoperit titluri în valoare de sute de dolari cu jocuri violente în casa sa.
Cei care sunt împotriva jocurilor
Principalul critic al jocurilor violente a fost preşedintele National Rifle Association, organizaţia de lobby pentru deţinerea armelor de foc în Statele Unite ale Americii, Wayne LaPierre.
Acesta a spus că mass media aduce acuze calomnioase la adresa NRA şi uită de alte industrii care cresc violenţa, cum ar fi cea a jocurilor: „coruptă şi care corupe, care aruncă violenţă asupra utilizatorilor prin titluri ca Bulletstorm, Grand Theft Auto, Mortal Kombat sau SplatterHouse“.
Cu toate acestea, jocurile violente sunt apreciate de unii fani ai armelor. Potrivit „The Huffington Post“, Robert Farago, un susţinător al promovării armelor a spus că jocurile sunt cea mai bună reclame pentru arme.
În plus, multe jocuri sunt finanţate şi de producătorii de arme. De exemplu, în Call of Duty există o plasare de produse evidentă pentru multe persoane, deşi armele nu au o