O ultimă decizie a fostului ministru Ecaterina Andronescu îi umileşte pe tinerii cu potenţial, dispuşi să se întoarcă la fi nalul studiilor în ţară Sursa: LIBERTATEA
Simultan cu relaxarea criteriilor de obţinere a titlurilor universitare, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a văduvit domeniul cercetării româneşti de obiectivul atragerii „creierelor” din diaspora. Menţionarea a fost eliminată din Planul Naţional de Cercetare, printr- o hotărâre de guvern dată în luna decembrie a anului trecut.
O măsură care va pune pe fugă şi ultimii tineri de valoare, cred specialiştii, izolând România pe harta marilor centre ştiinţifice.
„Ai noştri sunt depăşiţi”
„Fără contactul cu experţii plecaţi în afara graniţelor ţării, o să ajungem să băltim în propriul suc”, e tranşant Ciprian Ciucu, directorul de programe al Centrului Pentru Politici Europene. Liga Studenților din Străinătate lansează SMART Diaspora: “Visăm la o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”
Acesta crede că modificările vor lăsa progresul cercetării în mâinile unor specialişti depăşiţi, care nu vor şti să aprecieze proiecte inovatoare din domenii ultraspecializate, precum telecomunicaţiile.
„Nu sunt simple vizite de curtoazie ale cercetătorilor din diaspora. Vorbim de un schimb de practici, de proceduri şi idei, o «reţetă» de a te dezvolta ca ţară”, mai arată Ciucu. Teoria acestuia este confirmată şi de rezultatele proiectelor coordonate de medicul Mihai Moldovan, doctor în neuroştiinţe, profesor la Universitatea din Copenhaga şi totodată profesor asociat al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Rezultate recunoscute internaţional
Acesta a reuşit să obţină, de la statul român, finanţarea necesară studiului creierului uman aflat în comă profundă, pentru a putea stabili cu exactitate şansele de recuperare ale unui pacient. SCH