Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei Dacia, a organizat la sfârşitul săptămânii trecute un eveniment dedicat celui care pur şi simplu a scris şi definit limba română: Mihai Eminescu. Amintim că poetul nostru naţional s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani, părinţii săi fiind din Ipoteşti.
La acest eveniment au participat academicianul Alexandru Surdu, scriitorii Iulian Cătălui şi Mircea Brenciu, dar şi preotul Vasile Olteanu. Totodată, au fost prezenţi câteva zeci de braşoveni care încă nu l-au uitat pe creatorul „Luceafărului” sau a patrioticelor „Scrisori”
Organizatorul serii de reamintire a poetului Mihai Eminescu, Liviu Pandele, ne-a declarat că „Ceea ce am realizat ca şi eveniment cultural este un lucru ce ţine de normalitate. Am ajuns, şi remarc cu tristeţe, că suntem privaţi de cultură şi am ajuns să trăim într-un sistem dominat de sărăcie. Sărăcie generalizată, sărăcie economică, socială şi care acum ne afectează şi pe plan cultural. De aceea am dorit să reamintesc de poetul nostru naţional, Mihai Eminescu. Eminescu înseamnă cultură, înseamnă fibra românismului, înseamnă bogăţie spirituală. Unii se laudă acum cu ceea ce au în cont, uitând că îi datorează şi lui Mihai Eminescu faptul că încă suntem o naţiune unde ei prosperă acum”.
Important este că Liviu Pandele nu doar a promovat imaginea poetului, ci a organizat un for unde s-au prezentat şi subiecte sensibile, rar abordate, cum ar fi şi reflectarea evreilor în opera lui Eminescu. Astfel, în timpul discuţiilor, ajungându-se la delicatul subiect al atitudinii poetului în raport cu alte naţionalităţi şi în special cu evreii, scriitorul Iulian Cătălui a declarat că „Revenind la Mihai Eminescu, care ne interesează, în publicistica sa, din cele 1.500 de articole din ediţia academică, chestiunii evreieşti i se consacră mult sub 100 de articole. Poetul naţional face o delimitare interesant