Legumele româneşti sunt o raritate în magazine pe timp de iarnă. Costurile mari de producţie au speriat legumicultorii, reprofilaţi acum pe salată, ceapă verde şi verdeţuri, nişe care îi ajută să supravieţuiască
Din cauza costurilor ridicate cu încălzirea serelor, legumicultorii locali se limitează să producă mai mult salată şi plante aromatice pe timp de iarnă, când consumul intern de legume este asigurat în mare parte din import.
Aşa se face că am ajuns să cumpărăm roşii, castraveţi sau morcovi din Turcia, Spania sau Polonia la preţuri „piperate” care nu mai miră pe nimeni. Dacă ne gândim însă că în România nu există decât câteva sute de hectare de sere încălzite, până la urmă ajung să ni se pară chiar „fireşti pentru această perioadă”, după cum spune Aurel Tănase, preşedintele patronatului din industria de fructe şi legume Romconserv.
„În România, în perioada decembrie – martie, producătorii locali nu cultivă în sere pentru că nu-şi acoperă costurile. Preţurile actuale sunt fireşti, noi nu putem să facem roşii iarna, pentru că serele sunt energofage”, declară Tănase. Cum a ajuns un legumicultor din Ialomiţa să vândă salată în hipermarket
Lipseşte sprijinul autorităţilor
În lipsa unor măsuri susţinute de stimulare a sectorului din partea Ministerului Agriculturii, în ultimii ani, s-a ajuns chiar ca la nivelul întregii ţării să nu mai existe decât 225 de hectare de sere încălzite (de aproape şapte ori mai puţin faţă de 1989), mai spune Tănase.
Nici în sezon, lucrurile nu stau prea bine, anul trecut, de exemplu, fabricile de conserve au fost nevoite să lucreze la o treime din capacitate din cauza lipsei materiei prime.
În această perioadă, marfa locală din supermarketuri este reprezentată mai mult de salată, ceapă verde, rucola sau plante aromatice, nişe de piaţă pe care producătorii locali pot pătrunde cu uşurinţă, dacă respectă