Fundaţia Wikimedia, cea care deţine enciclopedia online Wikipedia, a anunţat lansarea oficială a celui de-al 12-lea său proiect, site-ul de voiaj Wikivoyage, care se bazează pe aceleaşi principii de open source ca şi enciclopedia.
Noul site a fost în versiune beta (de teste) şi este practic un ghid de voiaj gratuit, care va editat în mod colaborativ. În momentul de faţă, în ziua lansării oficiale, Wikivoyage are peste 50.000 de articole şi a atras 200 de editori. Versiunile internaţionale sunt disponibile în engleză, olandeză, franceză, germană, italiană, rusă, portugheză, spaniolă şi suedeză.
Proiectul nu e nou. Pe internet există deja Wikitravel. Potrivit TechCrunch, istoria acestuia se leagă de Wikimedia. În 2006, fundaţia a vândut site-ul către Internet Brands, iar mai mulţi editori au plecat de la site din cauza reclamelor introduse. De aici, proiectul Wikivoyage a devenit o posibilitate.
Profitând de faptul că tot conţinutul din Wikitravel a fost creat sub o licenţă Creative Commons, partea editorială a putut fi reprodusă pe Wikivoyage în momentul când editorii au decis să participe la acest proiect. Din acest motiv, Wikitravel şi Wikivoyage sunt site-uri aproape clonă în acest moment şi seamănă din noiembrie, când a început perioada de beta.
„Există o cerere globală uriaşă de informaţii despre turism şi locuri, dar puţine surse din care să se înţeleagă lucrurile şi să nu fie comerciale. Acest lucru se va schimba. Wikivoyage este superb, un serviciul folositor pentru călători şi aştept ca suportul fundaţiei Wikimedia şi a comunităţii de editori să facă site-ul din ce în ce mai mare“, a declarat pentru TechCrunch Sue Gardner, directorul executiv al fundaţiei.
Dacă vom compara Wikitravel şi Wikivoyage, în momentul de faţă primul are avantajul de a fi disponibil şi în limba română, deşi dacă ne uităm pe prima pagină, observăm inadvert