Un grup de cercetători din Coreea de Sud au reuşit să creeze o nouă baterie printabilă şi flexibilă, realizată din litiu-ion, care ar putea fi folosită pe viitor la realizarea unor telefoane cu adevărat flexibile.
Informaţia venită de la agenţia sud-coreeană de ştiri, Yonhap, arată că, spre deosebire de bateriile convenţionale care folosesc electroliţi lichefiaţi, noua baterie reîncărcabilă a profesorilor sud-coreeni utilizează nanomateriale care dacă ar fi aplicate oricărei suprafeţe ar crea un polimer fluid care să înlocuiască electroliţii.
Pe lângă faptul că polimerul fluid face ca bateriile să fie flexibile, ele vor şi mai stabile, potrivit ministrului educaţiei şi cercetării din Coreea de Sud.
„Bateriile tradiţionale litiu-ion aveau probleme pentru că dacă se încălzeau, puteau să se topească. Dacă pozitivul şi negativul intrau în contact, ele explodau. Deoarece noua baterie foloseşte materiale solide, dar flexibile şi nu lichide, poate să aibă un nivel de stabilitate mult mai mare decât bateriile reîncărcabile convenţionale“, a mai declarat ministrul educaţiei şi cercetării.
LG, pionierii bateriilor flexibile
Iniţiativa oficială sud-coreeană nu este prima de acest fel, pentru că LG a anunţat anul trecut în august că dezvoltă o baterie flexibilă.
În momentul anunţului, acumulatorul era încă în faza de cercetare intensă, dar oamenii de ştiinţă erau încrezători că în câţiva ani acest tip de baterii nu va mai fi doar o iluzie, ci vor putea fi montate pe gadgeturi obişnuite, dar flexibile.
Potrivit profesorului Keon Jae Lee, şeful cercetării, „nu există diferenţe de performanţe între bateriile flexibile şi cele tradiţionale, ba chiar în teste am obţinut rezultate cu 10% mai bune“.
Cei care au început să creeze bateria au spus că tehnologia ar putea ajunge pe piaţă, într-o formă sau alta, în maximum un an. Evident, nu le