Cum a început sfârşitul programului de trimitere în spaţiu a navetelor pentru NASA? Startul finalului programului spaţial a fost pe 16 ianuarie 2003, când naveta Columbia a pornit ultima oară în misiune, pentru a exploda la reintrarea în atmosferă, pe 1 februarie 2003.
„Dacă nu am fi avut accidentul Columbia, probabil am fi fost încă în programul spaţial cu navete“, a declarat pentru space.com Wayne Hale, directorul a 40 de misiuni care au decolat de la Johnson Space Center din Houston. El mărturiseşte că pe 16 ianuarie nimeni nu se gândeşte că în 2013 nu vor mai fi navete americane în spaţiu, programul fiind programat atunci până în 2020.
Istoria unui început şi al unui final
Columbia a fost prima navetă americană care a deschis tipul acesta de program spaţial, cu prima ei misiune de pe 12 aprilie 1982. A plecat în spaţiu de 27 de ori, iar ultima misiune a fost folosită pentru cercetare, ducând la bord peste 80 de experimente care urmau să investigheze chestiuni din mai multe domenii.
Dar Columbia a rămas în istorie ca cea de-a doua mare tragedie a programului spaţial american, după accidentul de pe 28 ianuarie 1986 al navetei Challenger. Astfel, din cauza unei bucăţi de spumă folosită pentru izolaţia rezervorului exterior, racheta s-a dezintegrat. Practic, spuma a lovit o parte din navetă la reintrarea în atmosferă, când forţele sunt uriaşe, iar riscul crescut. Efectiv, scutul termic a fost „înţepat“, iar temperaturile uriaşe cu care se confrunta naveta au făcut ca aceasta să explodeze.
„Am fost prea încrezători. Am crezut că avem un vehicul de zbor matur, care funcţiona foarte controlat şi nimic nu era mai departe de adevăr decât asta“, a spus Hale.
Finalul unui program de legendă Foto Naveta Columbia, legenda misiunii spaţiale americane Naveta Columbia a fost o legendă a misiunii spaţiale americane FOTO REUTERS gallery-link @