Misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, Mars Express, a reuşit să facă fotografii spectaculoase pe suprafaţa planetei Marte, care arată un râu care ar fi existat în zonă în trecut.
Expresul marţian lansat în 2003 a reuşit să fotografieze partea superioară a regiunii Reull Vallis anul trecut.
Structura care apare în imagini ar fi apărut pe vremea când pe Marte curgeau ape şi sapă un canal bine format pe suprafaţa planetei. Structura sinuoasă are o lungime de 1.500 de kilometri şi are mai mulţi afluenţi. Foto Râul de acum miliarde de ani de pe planeta Marte FOTO Agenţia Spaţială Europeană gallery-link
În pozele făcute de către Mars Express, râul are 7 kilometri lăţime şi are o adâncime de 300 de metri. Marginile acestuia sunt înalte şi foarte înclinate. Aceste formaţiuni par să fi fost formate de către resturi şi de gheaţă în timpul aşa-numitei perioade amazoniene a planetei Marte, când gheaţa a început să se topească şi să curgă prin acest canal uriaş.
Cercetătorii de la ESA au ajuns la concluzia că structurile s-au format acum 3,5 – 1,8 miliarde de ani. Structuri asemănătoare pot fi găsite şi în alte cratere ale planetei.
Ceea ce i-a încântat pe cercetători şi i-a surprins în acelaşi timp a fost faptul că regiunile arată aproape la fel ca cele de pe Terra, după ce au fost afectate de fenomenul glaciaţiunii: structure circulare în pereţii interiori ai craterului. Acestea se pare că au fost formate de apă înaltă sau de nivelurile gheţii.
Imaginile spectaculoase pot fi văzute în cadrul galeriei foto ataşate articolului.