Carmen Scorţeanu nu vrea ca românii care au plecat în Italia să îşi uite cultura şi tradiţiile, aşa că a început demersurile, pentru ca guvernele din cele două ţări să sprijine acest proiect
Carmen Scorţeanu (foto) s-a născut în Braşov, dar, în urmă cu douăzeci de ani, a plecat în Italia unde a înfiinţat o fundaţie, intitulată destul de sugestiv, „Geto Dacii”. La începutul lunii, aceasta a revenit la Braşov pentru a aduce daruri unor copii orfani, pentru că aceşti copii „merită să fie sprijiniţi în fiecare zi şi merită să ne amintim şi să facem ceva constant pentru ei, nu doar în anumite zile cu o încărcătură emoţională mai aparte”.
Chiar dacă a părăsit de ceva timp România, aceasta nu şi-a uitat deloc originile, ci, dimpotrivă, încercă o promovare specială a acestora. „Avem un proiect în derulare cu alte asociaţii din nordul Italiei pentru a deschide o şcoală alternativă românească în Parma. Numai în acest oraş, unde locuiesc acum, suntem o comunitate de peste zece mii de români. De aceea doresc, alături de foarte mulţi alţi conaţionali ai noştri din acea zonă să deschidem o şcoală, unde copii să înveţe limba şi literatura română, istoria României şi opţional, istoria religiei ortodoxe. Mai mult, am dori să facem şi ore de basm. La modul propriu, respectiv ore unde copiilor să li se povestească basme româneşti. Ideea mi-a venit când mai mulţi părinţi se plângeau că acum copiii lor nu ştiu nimic altele decât despre fast-food-uri şi desene animate”.
Interesant este faptul că aceste cursuri de aducere aminte a patriei şi a originilor nu se vor adresa doar copiilor. ,,Am dori ca şi părinţii acestora să participe la orele de română sau de istorie pentru ca aceştia să vorbească şi într-un cadru mai oficial, cum este o şcoală, în limba maternă cu micuţii”.
În acest scop, Carmen Scorţeanu a solicitat oficial sprijinul guvernelor din Italia ş