Numeroase ţări europene menţin câteva trasee feroviare pe care circulă trenuri cu aburi, pe motivul că turiştii le apreciză. Revista National Geographic a recomandat o serie de trasee pe care circulă trenuri cu aburi, iar multe dintre acestea sunt în Europa.
Pe lângă Belgia, ţară care propune câteva trasee interesante şi impresionează prin frumuseţea locomotivelor şi vagoanelor din dotare, alte patru state oferă excursii de vis cu trenurile cu aburi.
“Calea ferată a copiilor”, din Budapesta, este un astfel de exemplu. A fost construită în epoca sovietică, pentru copiii între 10 şi 14 ani care doreau să lucreze la Căile Ferate. Toate operaţiunile desfăşurate de copii sunt în conformitate cu practicile căilor ferate naţionale,trenurile sunt conduse, însă, de adulţi. Locomotivele cu aburi sunt folosite în weekend, iar calea ferată trece prin apropierea multor obiective turistice ale Budapestei.
Sinuos şi abrupt
Harzer Schmalspurbahnen, Germania: din această linie cu ecartamentingust, de un metru, de la Wernigerode la Nordhausen, porneşte o linie secundară de la Drei Annen Hohne, până în vârful muntelui Brocken, la 1.142 de metri altitudine. Trenurile escaladează gâfâind drumul sinuos şi abrupt, înconjurat de păduri şi de peisajul rural al Parcului Naţional Harz. Calea Ferată Ffestiniog din Ţara Galilor a fost construită pentru transportul gresiei din munţii Moelwyn spre cheiurile de la Porthmadog. În prezent, calea ferată Ffestiniog încă pune la treabă câteva dintre primele sale locomotive: pornind din Porthmadog, urcă 213 metri către Blaenau Ffestiniog, localitate din munţii Moelwyn.
Calea Ferată Victorian Steam, Insula Man, Marea Britanie porneşte din Douglas, capitala Insulei Man, spre Port Erin, urcând pante abrupte şi oferind o privelişte superbă asupra mării. Cu o singură excepţie, toate locomotivele sunt construite pe baza unui model din