De la 1 februarie, drumul spre instanţă va trece pe la mediatori
De la 1 februarie vor intra în vigoare modificări legale prin care, înainte de a ajunge în instanţă, părţile, fie ele persoane fizice sau juridice, vor trebui să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii. Inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege. Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Foarte important de amintit este faptul că dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei. Din acel moment instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop.
Dorin Ene : ,,Legea ne sprijină să facem cunoscută activitatea noastră”
Pentru că în Braşov există deja mai multe birouri de mediatori, am discutat cu câţiva dintre aceştia. Astfel, mediatorul Enea D. Dorin ne-a spus despre tipurile de litigii unde se poate apela la mediator, respectiv „orice litigiu de natură civilă (succesiune, drepturi de servitute, grăniţuiri, etc), de natură comercială (contracte, stingerea creanţelor, eşalonări sau reeşalonări, etc), în litigii de familie (divorţuri, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domici