Acum fix 30 de ani, Apple lansa pe piaţă un computer cu un nume ciudat: Lisa. Era poate cel mai puternic calculator personal de la acea vreme, dar a ajuns în cultura populară ca unul dintre cele mai mari eşecuri ale lui Steve Jobs şi primul moment când a fost dat afară dintr-un proiect.
Munca la Lisa a început în 1978 şi se spune că numele i se trage de la fiica bastardă a lui Steve Jobs, pe care nu a recunoscut-o în acea perioadă. Jobs spunea că numele vine de la Local Integrated System Architecture, dar în biografia lui Jobs, scrisă de Walter Isacsson, el a spus clar: „Normal că era numele fetei mele“.
Lisa a fost practic primul proiect făcut de Apple după vizita lui Steve Jobs în centrul tehnologic Xerox, unde a fost inspirat să realizeze mouse-ul şi interfaţa grafică. El a negociat cu Xerox pentru ca echipa care lucrează la Lisa să intre în centrul tehnologic şi să vadă ceea ce se lucrează acolo. Aşa a început să se contureze Lisa.
Pe 19 ianuarie 1983 începea povestea unui calculator sortit eşecului, dar care a fost considerat de foarte multe voci din domeniu o piatră de temelie pentru industrie şi pentru Apple şi prima aplicare a celor văzute de Jobs la XEROX.
Ce era bun la acest calculator?
Dacă Macintosh-ul din 1984 a devenit mult mai celebru ca Lisa, computerul cu numele fiicei lui Jobs avea componentele şi caracteristici mult mai interesante. Foto Apple Lisa gallery-link
Sistemul era pur şi simplu mult mai avansat, având memorie protejată, lucru introdus abia în 2001 de Apple, multitasking, un sistem de operare mult mai avansat, screensaver, suport pentru 2 MB de memorie internă, sloturi, tastatură numerică, fişiere care puteau avea acelaşi nume şi un display mult mai bun.
Dar preţul a fost astronomic. În momentul lansării costa 10.000 de dolari, ceea ce ar însemna 21.700 de dolari în banii de astăzi. Din cauza ce