Moartea activistului pentru un internet mai liber, Aaron Swartz, a provocat dezbatere în mediul online, mai ales că americanul urma să fie acuzat pentru mai multe infracţiuni şi risca 35 de ani de închisoare. Mulţi s-au întrebat de ce. Răspunsul pare să vină abia acum.
Swartz a fost acuzat public pentru descărcarea şi copierea a 4 milioane de fişiere din biblioteca JSTOR de la MIT, pe care urma să le publice online. Deşi el nu a făcut niciun fel de activitate de hacking, ci pur şi simplu a accesat o bază de date publică, procesul a părut unul care nu avea o bază morală pentru o acuzaţie atât de gravă.
Cu o zi înainte de festivităţile în memoria lui din New York, organizaţia WIkileaks a dezvăluit o legătură incendiară între Swartz şi ei, care-l pune pe tânăr într-o nouă postură. Ajutorul dat Wikileaks transformă acuzaţiile şi disproporţionalitatea pare să dispară.
Contul de Twitter Wikileaks a dezvăluit trei lucruri legate de relaţia dintre Swartz şi ei.- Aaron Swartz a asistat Wikileaks.
- Aaron Swartz a comunicat cu Julian Assange, inclusiv între 2010 şi 2011
- Credem, deşi nu suntem siguri, că Swartz era o sursă pentru Wikileaks.
Pe lângă faptul că dezvăluirea este incendiară ea este aproape şi o premieră. Practic, Wikileaks şi-a încălcat regulamentul şi sfinţenia anonimităţii surselor. Evident, nu se ştie dacă tweet-urile sunt autentice, ele părând a fi venite de nicăieri.
Due to the investigation into the Secret Service involvement with #AaronSwartz we have decided to disclose the following facts (1-3) — WikiLeaks (@wikileaks) January 19, 2013
1. Aaron Swartz assisted WikiLeaks #aaronwartz (1/3) — WikiLeaks (@wikileaks) January 19, 2013
2. Aaron Swartz was in communication with Julian Assange, including during 2010 and 2011 — WikiLeaks (@wikileaks) January 19, 2013
3. We have strong reasons to be