Organismul are nevoie în sezonul rece, mai mult decât oricând, de vitamine şi minerale care să-l protejeze de temperaturile scăzute şi de bolile aduse de acestea. Pentru a ieşi din iarnă cu o sănătate de fier, experţii recomandă să consumăm portocale.
Originare din partea de sud a Asiei, portocalele au fost introduse în Europa de către portughezi, italieni şi mauri. Se împart, din punct de vedere al gustului, în două mari categorii: portocale dulci şi portocale acrişoare. Graţie conţinutului ridicat de vitamina C, fibrelor, potasiului, calciului, dar şi a vitaminelor A şi B, portocalele au numeroase efecte benefice asupra organismului, mai ales pe timpul iernii. Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care îl are vitamina C în păstrarea imunităţii.
„Primul instinct atunci când te confrunţi cu o gripă sau cu o răceală este să te duci repede la farmacie şi să cumperi o listă lungă de pastile. Te sfătuiesc să îţi schimbi traseul spre piaţă, pentru a cumpăra cât mai multe portocale. Vei vedea că dacă le consumi din abundenţă vei scăpa de febră, de durerile de cap specifice răcelilor, eliminând în acelaşi timp senzaţia de vertij şi astenia”, explică nutriţionistul Damian Şerban pentru doctor.info.ro.
De asemenea, portocalele mai contribuie şi la oxigenarea şi purificarea sângelui, previn formarea pietrelor la rinichi, ajută la buna funcţionare a creierului, previn infecţiile virale şi au un rol important ca stabilizator natural al tensiunii arteriale. Cercetările au mai scos la iveală faptul că persoanele care consumă regulat portocale au colesterolul scăzut, oase şi dinţi mai sănătoşi, precum şi o piele mai sănătoasă. Alte afecţiuni în care se recomandă consumul de portocale sunt: alergiile, amorţirea membrelor, anemia, anorexia, asteniile, bolile infecţioase, bolile metabolice, bolile neurologice, convalescenţa, diabetul, di