Un studiu recent apărut în publicația medicală „Circulation” demonstrează că fumatul cu moderație este la fel de dăunător precum consumul excesiv de tutun, iar riscul de a dezvolta o afecțiune cardiacă rămâne la cote alarmante.
Câțiva cercetători americani au pus cap la cap datele actuale și informații mai vechi, dintr-un studiu realizat de Societatea Americană de Cancer în 1982. Au analizat mai apoi o serie de indicatori precum vârsta, sexul sau consumul de alcool raportate de adulți cu vârsta peste 30 de ani, pentru a urmări moartea acestor persoane a fost declanșată de boli de inimă.
Surprinzător, cei mai mulți cardiaci au fost oameni extrem de puțin expuși la fumul de țigară. Spre exemplu, care fuma mai puțin de trei țigări pe zi a înregistrat o creștere de 64% a riscului de a muri de o afecțiune cardiovasculară, față de nefumători. Dacă aceeași persoană și-ar fi mărit numărul de țigări între 13 și 17 pe zi, incidența de a se îmbolnăvi de inimă nu ar mai evolua decât cu 3 procente, ajungând la 67%.
Suprinzător a fost și numărul de îmbolnăviri în rândul fumătorilor pasivi, expuși zilnic la doar 0,44 de miligrame de nicotină și al căror risc de boală cardiovasculară a fost de 31% Concret, reducând numărul țigărilor, nu reducem și riscul bolilor care derivă din acest viciu. „Dacă bei alcool cu moderației, îți va face mai mult bine, decât rău. Dar cu țigările este diferit. Este mai bine să te lași de tot, decât să fumezi mai puțin”, explică Arden Pope, cel care a condus studiul și profesor epidemiologic la Universitatea din Brigham.