Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezintă astăzi Executivului soluţia de redresare a combinatului vâlcean. Variantele vehiculate până acum au fost continuarea activităţii în formula actuală, privatizarea, lichidarea sau, cel mai probabil, insolvenţa.
Situaţia combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care se degradează pe zi ce trece, va fi analizată de Guvern astăzi şi există patru variante ce vor fi luate în calcul. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, variantele ar fi continuarea activităţii în formula actuală, reorganizarea, privatizarea sau lichidarea voluntară.
Din perspectiva industriaşilor, dar mai ales a salariaţilor din combinat şi din companiile partenere, Oltchimul este un operator-cheie pentru economia locală şi regională, un furnizor universal care produce materii prime pentru aproape orice obiect din jurul nostru. Din perspectiva finanţiştilor şi a bugetului de stat însă, acelaşi Oltchim este o gaură neagră în care se „topesc“ bani grei, un agent de hemoragie bugetară. De aceea, şi soluţiile propuse pentru Oltchim sunt contestate când de o parte, când de cealaltă. Însă astăzi se pare că soarta combinatului se va tranşa într-un fel pe care ministrul de resort, Varujan Vosganian, îl prezintă într-o notă optimistă.
Ce vrea ministrul Economiei
„Am promis că în şedinţa de Guvern de miercuri o să depun un memorandum cu soluţia optimă pentru ieşirea din criză a combinatului Oltchim. Dacă Guvernul o aprobă, atunci o vom aplica în scurt timp. Sigur că am ales o soluţie, care mi se pare cea mai viabilă, dar nu vă pot spune dumneavoastră care este înainte de a le spune lor“, a declarat ieri, pentru „Adevărul“, ministrul Varujan Vosganian.
Apoi, după o întrevedere cu reprezentanţii FMI, oficialul a declarat în briefingul de presă că poartă negocieri cu toţi creditorii combinatului, inclusiv cu băncile, as