Patru persoane au ajuns la spital, in Sighetu Marmatiei, dupa ce s-au imbolnavit de trichineloza. Toti sunt membri ai aceleiasi familii iar starea sanatatii lor este in acest moment stabila. Sighetenii in cauza au cumparat doi porci, insa nu au efectuat examenul trichineloscopic al carnii inainte de a consuma produsele pe care le-au preparat. Conform analizelor efectuate in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), ambele animale erau infestate cu parazitul trichinella spiralis.
Porcii au fost cumparati din targul de la Sighet inca din septembrie, insa au fost sacrificati abia inainte de sarbatori. Membrii familiei au recunoscut ca nu au primit certificat sanitar-veterinar in momentul achizitiei , dar nu si-au facut probleme in privinta calitatii carnii si au considerat ca pot sari peste analizele de laborator, desi acestea sunt obligatorii in momentul taierii unui animal.
La cateva zile dupa ce au mancat din aceasta carne, doi copii si doi adulti au ajuns la spital. „ Persoanele care au consumat carnea nu s-au simtit bine si s-au prezentat la medic. Diagnosticul a fost orientat spre posibila trichineloza. In urma alertarii colegilor de la Sighet, acestia s-au deplasat la domicliul cetatenilor respectivi si au resuit sa recupereze inca 90 de kilograme de carne si preparate din care au fost examinate in cadrul laboratorului judetean al DSVSA. In urma examenului, ambele probe din ambii porci au fost identificate ca fiind pozitive la trichinella spiralis ”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei maramuresene, Marius Sima.
Carnea infestata a fost confiscata si distrusa. Desi in astfel de cazuri cumparatorii ajung sa fie despagubiti in proportie de 100 %, familia sigheteana care a avut de suferit de pe urma consumului de carne de porc nu va beneficia de aceasta facilitate deoarec