Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită la TVR prin programe speciale, dedicate aniversării a 154 de ani de la primul pas important pentru înfăptuirea statului naţional unitar român.
De la primele ore ale dimineţii, Radu Tudor şi Oana Dobrescu ne introduc în atmosfera Micii Uniri, la Telejurnalul matinal de la TVR 1, unde vom putea urmări un reportaj despre hotelul Concordia din Bucureşti, locul în care Alexandru Ioan Cuza a fost numit Domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două principate. Din păcate, clădirea din centrul vechi al capitalei este acum lăsată în paragină, printre numeroase terase şi pub-uri.
Tot la Telejurnalul matinal vom vedea cum se serbează Ziua Unirii la Iaşi şi la Timişoara, prin duplexuri realizate cu studiourile teritoriale ale TVR. După ora 8.00, Radu Tudor şi Oana Dobrescu discută cu dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), despre unire în contextul luptei de astăzi pentru globalizare, dar şi despre „exponatul lunii” de la MNIR – bilele de vot şi urna în care au fost acestea depuse la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza din 1859.
Seara, de la 22.10, TVR 1 difuzează piesa de teatru File din Cronica Unirii (1979), o adaptare după „Cuza Vodă”, de Mircea Ştefănescu. Regia este semnată de Eugen Todoran, iar din distribuţie fac parte Costel Constantin, Florina Cercel, Florin Scărlătescu, George Motoi, Cornel Coman, Ion Focşa, Ileana Cernat, Emil Hossu etc. Subiectul piesei este o evocare dramatică a momentului istoric al Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. „Fără Unirea lui Cuza nu ar fi existat România, marii poeţi ar fi scris într-o limbă a unor provincii oarecare, marii sportivi ar fi defilat sub alte stindarde, istoria noastră de până la Cuza ar fi fost anexată de alte istorii. Şi, desigur, fără Unirea lui C