Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) nu trebuie legat, aşa cum a făcut preşedintele Băsescu, de votul din plen pentru ridicarea imunităţii celor doi foşti miniştri Borbely şi Dobre.
„Nu cred că raportul MCV stă în două sau în trei persoane şi cred că sunt lucruri de o mie de ori mai important, şi în cazul MCV, şi în cazul Schengen decât Dobre şi Borbely”, a explicat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a mai explicat că, în ceea ce-i priveşte pe membrii Uniunii, „cele două chestiuni legate de Borbely şi Dobre sunt închise”, întrucât Parlamentul şi-a exprimat deja votul în această privinţă. Mai mult, Hunor a ţinut să precizeze că Parlamentul nu trebuie învinovăţit pentru acest vot.
„Nu cred că trebuie, din nou, aruncată vina pe Parlament şi nici că trebuie demitizat de tot Parlamentul”, a mai spus Hunor.
Şeful statului a afirmat, în cadrul întâlnirii cu premierul Victor Ponta şi cu preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, că raportul MCV depinde şi de modul în care Parlamentul lasă Justiţia să acţioneze, aducând în discuţie cele trei cazuri în care procurorii au cerut ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Ion Stan şi a celor doi foşti miniştri Laszlo Borbely (Ministerul Mediului) şi Victor Paul Dobre (Ministerul Administraţiei şi Internelor), iar Parlamentul a respins cererile.
Preşedintele Băsescu a explicat, în acest context, că „targetul” nu era atât Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât aderarea României la spaţiul Schengen, şi „cunoscând sensibilităţile unor state legat de raportul MCV”, ar fi fost bine „să nu ratăm o soluţie pozitivă în martie”.
„Vreau să fie foarte clar, target-ul nu era atât MCV, cât Schengen-ul. Pentru că, ştim foarte bine, la ultimul Consiliu European, am reuşit să obţin din nou solicitarea Consiliului European să fie