Din a doua jumătate a lunii aprilie, Muzeul Național de Istorie a României organizează o expoziție de arheologie chineză în care vor fi prezentate și figurinele de la Xi'an
"Este vorba de soldaţi şi un cal", a declarat pentru Agerpress, directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu. Intitulată "Comorile Chinei", expoziţia, cea mai mare realizată de China în România în peste 60 de ani de relaţii diplomatice, va reuni 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze, care acoperă o perioadă care începe cu neoliticul final (cca 3600 î.Hr) şi se încheie în secolul al XVIII-lea. Alături de preţioasele exponate de la Xi'an, vor fi expuse obiecte din jad, ceramică pictată, bronz, porţelan și piatră. "Pentru această expoziţie am pregătit un depozit special, iar holul în care va avea loc evenimentul va fi şi el supus unor amenajări specifice în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de microclimat şi de expunere modernă a acestor piese excepţionale", a spus Târnoveanu.
El a menţionat că partea chineză va finanţa transportul şi asigurarea pieselor din China, iar partea română va asigura cheltuielile expunerii obiectelor şi editării catalogului expoziţiei, care va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.
Armata a fost descoperită într-una dintre gropile mausoleului primului împărat al dinastiei Qin. Qinshihuangdi a fost primul împărat al societăţii feudale din China. El a realizat pentru prima dată unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi a unităţilor de măsură: lungime, greutate şi volum. În 1987, Datorită valorii istorice deosebite, mausoleul Qinshihuangdi şi armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal.
@N_