Cinci dintre cei mai buni programatori români vor pleca vineri în Rusia pentru a participa la tabăra de pregătire a celui mai mare concurs internaţional de programare la nivel universitar. Cu know-how-ul acumulat acolo, membrii echipei, printre care se numără foşti olimpici internaţionali care au lucrat pentru Google şi Twitter, speră să poată transforma industria locală de IT.
ACM ICPC este cel mai mare concurs internaţional de programare la nivel universitar, o competiţie cu o tradiţie de peste 40 de ani în cadrul căreia se înfruntă reprezentanţii celor mai bune universităţi din lume.
Spre deosebire de Olimpiadele Internaţionale de informatică, ACM ICPC este un concurs pe echipe alcatuite din câte trei studenţi, care trebuie să lucreze împreună, la un singur calculator, pentru rezolvarea a cât mai multe probleme în intervalul celor cinci ore de concurs.
Începând cu 1997, IBM a devenit sponsorul oficial al competiţiei, iar anul trecut s-au înscris în concurs peste 10.000 de echipe din peste 2.000 de universităţi din întreaga lume. În ultimii 10 ani, echipa României s-a calificat de patru ori în finala ACM ICPC.
“Până acum, România s-a clasat la acest concurs undeva în prima treime a clasamentului. Un rezultat onorabil, dar nu suficient de bun, dacă luăm în calcul potenţialul şi rezultatele programatorilor români. Anul acesta, ţintim un loc în primele 10 locuri, cu ajutorul taberei de pregătire de la Petrozavodsk”, spune Marius Dumitran, antrenorul echipei UniBucBigDawgs, care va reprezenta România în finala din luna iunie a concursului.
Despre tabără şi de ce e importantă pentru industria de IT din România
Tabăra de la Petrozavodsk este recunoscută ca fiind unul din cele mai bune evenimente de pregătire de la acest nivel. Echipa României va participa pentru prima oară la această tabără anul acesta, în