1. USL a ajuns la putere datorită unui program comun. 2. Populaţia a dat gir formaţiunii cu condiţia îndeplinirii unor angajamente esenţiale şi cuprizând cel puţin o legislatură: debarcarea fără menajamente a regimului băsist în cap cu creatorul lui, repararea cât mai grabnică a daunelor aduse ţării de guvernarea bocistă, o acţiune categorică împotriva corupţiei din ministere şi companiile de stat. 3. În mod explicit, congresele celor trei partide (PSD, PNL şi PC) au decis - iar electoratul avea să confirme - că Guvernul USL îl va avea premier pe Victor Ponta, iar României îi va fi propus ca preşedinte Crin Antonescu.
De la sine înţeles, în cele nici două luni de la alegerile parlamentare, Cabinetul Ponta nu putea face minuni. Anticorupţia rămâne şi ea un deziderat, cât timp Băsescu stă călare pe un DNA ce nu cutează să-i deranjeze pe foştii demnitari portocalii asupra cărora apasă grele dosare. Ba mai vrea prezidentul să şi prelungească această stare de impunitate pentru camarila sa, menţinându-l în fotoliu, cu orice preţ, pe ultracontroversatul Daniel Morar. Perpetuarea acestui aberant climat, în care portocaliii hăulesc din rărunchi, de parcă ar avea motive de bucurie, are printre cauze şi pasivitatea cu care USL (mai ales PSD şi premierul) primeşte lovituri sub centură pornite din Deal sau de la Modrogan.
Strategia şubrezirii USL, însă, s-a intensificat în ultima vreme prin atacuri din interior. După cântece de sirenă prin care s-a tot încercat atragerea PNL către PDL, cântece la care conducerea liberală a rămas surdă, s-a trecut la agresiuni făţişe contra inflexibilului adversar al lui Băsescu: Crin Antonescu. Pregătirea de artilerile marca Andrei Chiliman a fost continuată vineri de Călin Popescu Tăriceanu, printr-o manevră absurdă. Anume, ignorarea hotărârii Congresului PNL de a-l avea drept candidat pentru Cotroceni pe Crin Antonescu. T