Bulgarii îşi vor exprima, duminică, opţiunea privind construcţia reactorulului nuclear Belene, în cadrul primului referendum din istoria post-comunistă a Bulgariei.
Secţiile de vot din Bulgaria s-au deschis duminică la ora 6.00 dimineaţa pentru referendumul privind proiectul centralei nucleare de la Belene, abandonat de Guvernul conservator condus de Boiko Borisov, relatează AFP. Referendumul va fi validat dacă se vor prezenta la urne 60% dintre bulgarii cu drept de vot.
Socialiştii bulgari susţin proiectul Belene, acordul cu ruşii de la Atomstroyexport pentru finalizarea reactorului fiind semnat în timpul guvernării bulgare de stânga. Principalul argument pentru finalizarea construcţiei este acela că va ieftini energia pentru cetăţenii bulgari. De cealaltă parte, partidele politice de dreapta împreună cu organizaţiile non-profit susţin abandonarea proiectului, întrucât acesta presupune foarte multe riscuri, inclusiv pe acela al unui atac terorist.
Premierul bulgar Boyko Borisov a atras atenţia că pentru finalizarea atomocentralei statului bulgar îi lipsesc zece miliarde de euro şi că, indiferent de rezultatul referendumului, aceasta este o realitate cu care statul bulgar va fi nevoit să se confrunte în privinţa proiectului Belene.
Povestea reactorului nuclear Belene a început încă dinainte de căderea comunismului în Bulgaria, în 1881, când planul de construcţie a centralei atomoelectrice a fost aprobat de Consiliul de Miniştri de atunci. Lucrările efective au început în 1987, după modelul conceput de sovieticii de la Atomoenergoproekt Kiev şi Energoproekt Sofia. Între 1988 şi 1990, construcţia primului reactor era finalizat în proporţie de 40%, iar bulgarii aveau aproape toate materialele şi echipamentele trebuincioase reactorului. După căderea comunismului, şantierul a fost închis, fiind făcute doar lucrări de mentenanţă.
Statul