Operatorii de telefonie mobilă au luat o decizie istorică la finalul acestei săptămâni, interzicând deblocarea terminalelor cumpărate de la un anumit operator. În Europa, situaţia este întâlnită doar în anumite ţări.
Biroul pentru drepturi de autor a decis să ia această decizie începând de sâmbătă. Deblocarea se va face în viitor doar cu permisiunea operatorului. Surprinzător, decizia a fost luată cu ajutorul legii Digital Millennium Copyright Act. Potrivit ABC News, care a vorbit cu Rebecca Jeschke de la Electronic Frontier Foundation, decizia de astăzi nu este considerată una bună.
„Ar trebui să-ţi poţi debloca telefonul. Legea era menită să protejeze copyright-ul, nu să interzică oamenilor să facă ce vor cu un telefon pe care l-au cumpărat“, a declarat reprezentanta EFF.
Dar operatorii se vor feri acum de momentul când cineva a cumpărat un telefon pe un contract de lungă durată, l-a deblocat şi l-a vândut cu un preţ mai mare, mai ales că producătorii aduc din ce în ce mai des noi telefoane. Dacă cineva este descoperit, cel mai rău scenariu pentru americani ar fi o amendă de 2.500 de dolari, iar dacă infracţiunea este realizată la scară comercială, amenda ar putea ajunge la 500.000 de dolari.
Deja o petiţie există pe site-ul Casei Albe, în care oamenii cer legalizarea deblocării telefoanelor. Petiţia poate fi semnată până pe 23 februarie, iar pentru a fi luată în considerare trebuie semnată de 100.000 de persoane. După două zile, 19.500 de persoane au semnat-o.
Care este situaţia în Europa?
Dacă vă îngrijoraţi că situaţia s-ar putea repeta şi în România sau Europa, situaţia a fost reglementată la noi din vara lui 2009, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Din septembrie 2009 operatorii de telefonie mobilă au fost obligaţi să deblocheze, la cerere telefoanel