Nelipsite din casele românilor pe timp de iarnă, murăturile sunt folosite ca garnitură pentru numeroase preparate. Nu numai că au un gust bun, dar ajută şi organismul, protejându-l de diverse afecţiuni, însă trebuie consumate cu moderaţie.
Murăturile sunt prietene de nădejde ale omului în timpul sezonului rece. Fie că vorbim de varză, gogonele, ardei, castraveţi sau conopidă, toate aceste legume conservate ne ajută de sute de ani să ieşim sănătoşi din iarnă. Cercetările au demonstrat că murăturile sunt o sursă importantă de calciu, magneziu, fier şi luptă împotriva cancerului, au puţine grăsimi, puţine calorii şi un conţinut scăzut de zahăr.
„Murăturile sunt legume care se pun în saramura obţinută cu sare autohtonă sau sare marină şi trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică, în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, precum vitamine sau acid lactic. Temperatura optimă de fermentare este de 4 grade Celsius, iar aceasta trebuie să se producă în lipsa oxigenului din aer, de aceea trebuie să stea acoperite de saramură. Nu pot fi considerate murături conservele de legume sterilizate în oţet. Persoanele care vor să pregătească totuşi şi legume conservate în oţet ar fi bine să folosească sare brută, fără iod, şi oţet natural de fermentaţie obţinut din vin, nu prin diluarea acidului acetic de sinteză”, explică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi director al Institutului de Cercetări Alimentare în cartea „Şi noi ce mai mâncăm?”.
Varza şi castraveţii, în topul preferinţelor
De-a lungul timpului au fost murate diverse tipuri de legume şi chiar fructe. Una dintre murăturile cele mai îndrăgite este varza acră, un aliment probiotic ce conţine substanţe anticancerigene, hepatoprotectori, vitaminele A, C, E, zinc şi fibre alimentare ce combat constipaţia, detoxificând colonul. Tot în varza mu