NASA şi-a unit forţele cu Agenţia Spaţială Europeană pentru a lansa în spaţiu un telescop care va cartografia şi va măsura două miliarde de galaxii, potrivit unui anunţ al agenţiei de la finalul săptămânii.
Informaţiile strânse de telescop vor fi folosite de cercetători pentru a cartografia materia întunecată din Univers şi să înţeleagă cum energia creată de aceasta a afectat evoluţia Universului în timp, informează „Ars Technica”.
Misiunea se va numi Euclid şi va începe în 2020 şi va dura şase ani. NASA şi ESA vor pute telescopul EUCLID pe orbită în punctul Lagrange L2. Aceasta este zona unde gravitaţia Soarelui şi a Pământului vor fi destul de echilibrate pentru ca Euclid să rămână într-o poziţie staţionară.
Pe parcursul celor şase ani, Euclid va scana şi cartografia galaxiile care se întind pe o treime din cer. Analizând aceste galaxii, Euclid va trimite cercetătorilor informaţii care îi vor ajuta pe aceştia să vadă cum s-a extins Universul de-a lungul timpului. Acceleraţia aparentă le va spune acestora cum s-a transformat şi care au fost efectele materiei întunecate.
NASA va participa cu 16 detectoare cu infraroşu, dar şi cu alte patru detectoare pentru instrumentele de măsurători ştiinţifice pe care le va avea Euclid. 1.000 de oameni de la ESA şi din alte domenii vor lucra la proiect, iar 40 de persoane vor fi nominalizate de NASA pentru această misiune.
Ce este materia întunecată?
Materia întunecată este un tip de materie încă foarte puţin cunoscut de cercetători şi care deţine o importantă cotă din masa totală a Universului. Ea nu emite şi nici nu absoarbe lumina, aşadar nu poate fi studiată tradiţional.
Potrivit estimărilor cercetătorilor, în Univers există o proporţie de 83% a materiei întunecate. Teoriile vorbesc de materia întunecată care ar conţine energie întunecată, barioni, neutrini şi radiaţie de fond.