În luna februarie 2013 Editura RAO va lansa în premieră pentru piaţa din România cartea „Legenda lui Sigurd şi a lui Gudrún”, carte publicată postum în 2009 şi editată de fiul autorului, Christopher Tolkien.
Pentru fanii genului fantasy, anul 2012 a fost anul aventurilor neaşteptate. „Hobbitul”, cartea publicată în România la Editura RAO şi devenită un titlu clasic pentru copiii de pretutindeni, a fost cel mai bine vândut titlu al editurii la Târgul Internaţional Gaudeamus 2012: Carte de învăţătură, fiind cumpărată de mii de fani ai genului fantasy în cele două formate disponibile: clasic şi cu copertă de film. Mai mult, ecranizarea cărţii a fost filmul cu cele mai multe bilete de cinematograf vândute în România până în prezent. Peste 378.000 de români au urmărit povestea simpaticului hobbit Bilbo Baggins, în primele cinci săptămâni de la lansare. Filmul a reuşit să redea vizual universul fascinant creat de J.R.R. Tolkien şi să prezinte cu acurateţe lumea complexă construită de scriitor. În plus, adevăraţii cunoscători ai universului Tolkien au putut remarca faptul că ecranizarea conţine şi elemente din volumul Silmarillion, o colecţie a legendelor lui Tolkien despre universul Eä, Pământul de Mijloc şi destinul elfilor.
Poemele cuprinse în volumul „Legenda lui Sigurd şi a lui Gudrún” sunt propria versiune a omului de litere J.R.R. Tolkien a celebrelor legende nordice, cum ar fi povestea legendarului erou Sigurd şi a căderii Niflungilor. Tolkien a scris poemele între anii 1920-1930, însă data exactă nu este cunoscută. Autorul a rătăcit textul, declarând el însuşi; „cred că am uitat undeva un lung poem nepublicat intitulat Völsungakviða en nýja scris în strofe fornyroislag de
8 versuri, în engleză: o încercare de a organiza materialul Edda care are de-a face cu Sigurd şi Gudrún“. Poemul a fost regăsit după moartea sa şi completat de Christopher Tolkien.