John Kerry, a cărui nominalizare în funcţia de secretar de Stat a fost aprobată, marţi, de Senatul american, se numără printre puţinii lideri americani cu o solidă experienţă internaţională.
De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.
Ales în Senat în 1984, el candidează la alegerile prezidenţiale din 2004 din partea democraţilor. În faţa preşedintelui George W. Bush, el denunţă informaţiile incorecte care au condus la declanşarea războiului din Irak şi face din restabilirea prestigiului american o prioritate a campaniei sale. Preşedintele în exerciţiu, care va fi reales, îi aminteşte senatorului Kerry că a votat pentru război, ca mulţi dintre colegii săi.
În Camera superioară a Congresului, el are numeroşi prieteni din cealaltă tabără, începând cu John McCain.
Din septembrie, John McCain şi aliaţii săi au ridicat un zid împotriva lui Susan Rice, acuzând-o că a înşelat americanii în declaraţiile sale privind atacul de la consulatul din Benghazi, în Libia. Accidental, mulţi au sugerat numele lui John Kerry drept o alegere preferabilă.
"Domnule secretar de Stat", şi-a permis John McCain să i se adreseze lui John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă comune pe un alt subiect. "Domnule preşedinte", a ripostat John Kerry. McCain a pierdut şi el un scrutin prezidenţial, în 2008.
"Iată ce se întâmplă când aduceţi împreună doi perdanţi!", a adăugat acesta, izbucnind în râs.
Catolic, căsătorit cu moştenitoarea Heinz, Teresa, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial şi al unui diplomat. El a povestit că s-a aventurat pe bicicletă în Berlinul de Est, acolo unde tatăl său se afla la post, în Germania. După ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat