Tehnologia pe care o folosim în fiecare zi poate să se transforme într-o poartă către datele noastre, aşadar ar trebui să avem grijă să punem parole, să ne cunoaştem gadgeturile şi să le folosim cu cap. De curând, un blogger din Statele Unite ale Americii a făcut un experiment şi a realizat cât de multe imprimante sunt disponibile fără a fi primit în prealabil acces la ele, indiferent de localizarea lor în lume.
Americanul Adam Howard a realizat un mic experiment pentru site-ul său: a căutat pe Google imprimante HP care se conectează la calculatoare prin intermediul internetului wireless şi care nu au niciun fel de parolă. La o simplă căutare online, bloggerul a descoperit 86.000 de rezultate viabile. În redacţia „Adevărul“ am încercat să folosim şi noi aceeaşi combinaţie şi am primit peste două milioane de rezultate.
Practic, în momentul accesării unui link oferit de către Google, ne duceam către adresa IP a unei imprimante conectate în reţea. Multe dintre ele au o poziţionare necunoscută, dar la unele adresele sunt de la instituţii universitare din Statele Unite sau din Marea Britanie. Miza acestei descoperiri trece mai departe decât de anecdotica printare a unor documente de la distanţă, ci de posibilităţile care se deschid odată cu lăsarea accesului liber la imprimante.
Un experiment de anul trecut al Universităţii Columbia (SUA) a arătat că nu trebuie decât un buget de 2.000 de dolari şi nişte talent pentru a pătrunde în „mintea“ imprimantei. De cele mai multe ori, acestea pot scurcircuita un firewall şi pot fi poarta către calculatoarele noastre. Astfel, se pot introduce viruşi sau se pot fura datele.
Internetul wireless, risc asumat
Un alt element cu care suntem nesăbuiţi şi pe care-l uităm public este parolarea reţelei wireless. Într-o epocă în care nu mai avem doar o conexiune prin fir, ci calculatoarele sau laptopurile de acasă