Proiectul Uniunii Europene „CleanIT” care încearcă să stabilească o agendă comună pentru a preveni criminalitatea informatică a ajuns la o concluzie şi la un draft care ar putea aduce în browserele noastre un buton cum ar fi „raportaţi acest site pentru terorism”.
Ce înseamnă terorismul digital? CleanIT consideră că cea mai bună soluţie pentru a reduce problemele legale ale internetului este implicarea cetăţenească şi un parteneriat între UE şi guvernele statelor membre. Potrivit „Ars Technica”, furniozorii de internet ar trebui să stabilească foarte clar în termenii şi condiţiile lor ce este terorismul digital şi cum ar trebui să se acţioneze împotriva lui.
Printre propuneri este şi „un mecanism în interiorul browserului care ar putea să permită utilizatorilor să aibă un buton prin care să raporteze folosirea teroristă a internetului”. Practic, un mare buton de semnalare şi raportare. Dar ce se va întâmpla dacă fiecare raportare trebuie tradusă şi într-o acţiune legală de investigaţie? Ar putea provoca un haos.
Dar situaţia nu este nouă. În Franţa, o curte de justiţie a hotărât că Twitter trebuie să identifice utilizatorii şi replicile antisemite şi să creeze un sistem de raportare pentru astfel de activităţi. De asemenea, acum un an, preşedintele în funcţie de atunci, Nicolas Sarkozy, a propus o lege prin care făcea ilegală intrarea pe un site care instigă la „ură”, adică cele cu tendinţe neonaziste, cele care prezintă comportamente antisemite.
Ce e un act terorist?
Potrivit documentului oficial publicat de Uniunea Europeană, terorismul a fost definit ca orice acţiune care poate aduce daune severe unui stat sau unei organizaţii internaţionale cu scopul de a intimida populaţia sau pentru destabilizarea fundamentelor politice. Practic, folosirea teroristă a internetului include provocarea publică prin radicalism, propagandă şi glorificar