Ambasadele trebuie să le asigure condiţii bune soldaţilor care le păzesc sediile. În caz contrar, rămân fără posturi fixe.
Ni s-a întâmplat deseori să vedem carabinieri zgribuliţi de frig sau stând sub ploaie în faţa ambasadelor. Pentru a-i proteja, Ministerul Afacerilor Interne a cerut misiunilor diplomatice cu sedii la Chişinău să le asigure condiţii bune santinelelor.
Regulamentul a fost expediat în luna octombrie 2012 tuturor organizaţiilor străine păzite de soldaţi. Potrivit cerinţelor, până la 15 noiembrie, acestea urmau să instaleze în preajma imobilelor cabine cu geamuri cu perspectivă de 360 de grade, cu reşouri electrice, panou TV conectat la camere video şi extinctor înăuntru. Dacă nu se vor conforma noilor reguli, posturile fixe vor fi înlocuite cu cele patrule mobile.
Până în prezent, asemenea gherete au fost montate doar la Misiunea OSCE, Ambasada şi Consulatul Chinei, reprezentanţele Georgiei, Israelului, Azerbaidjanului şi la Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
„Statul este obligat să asigure paza tuturor reprezentanţele străine, în baza principiului reciprocităţii. Termenul care li s-a dat ambasadelor a expirat. Din acest motiv, la mai multe misiuni diplomatice soldaţii nu mai stau non-stop la post, ci patrulează zona“, a spus Oleg Cebaniţa, comandantul unităţii militare 1002, unde-şi fac serviciul carabinierii.
Se îmbracă gros şi fac exerciţii
Bărbaţi adevăraţi, ostaşii nu au dreptul să se plângă. Totuşi, ei recunosc că armata e mult mai uşoară în locurile unde se pot încălzi pe vreme geroasă. Pe Victor Cojocari l-am întâlnit la Misiunea OSCE. Tânărul a fost luat la oaste acum şase luni şi a reuşit deja să stea de veghe la toate ambasadele din Chişinău. „E mult mai confortabil acolo unde sunt gherete încălzite. Avem dreptul să ne adăpostim pe rând. Facem faţă situaţiei însă pe orice timp, chia