Comisia Europeană a ales proiectele ştiinţifice în care va investi peste două miliarde de dolari în următorii 10 ani. Proiectul „Creierul uman“ şi studierea, dezvoltarea şi implementarea grafenului sunt cele două câştigătoare. Dar ce este grafenul?
Grafenul este o substanţă formată din carbon pur, cu atomi aranjaţi hexagonal, asemănător cu grafitul, dar de grosimea unui atom. Avantajul principal este că grafenul este foarte uşor.
Descoperit de profesorul Andre Geim la Universitatea din Manchester, grafenul este un material bidimensional format dintr-un singur strat de atomi. Până acum, este cel mai subţire material cunoscut de om, dar şi printre cele mai dure. Potrivit Universităţii din Manchester, conduce electricitatea la fel de eficient ca şi cuprul, dar este mai bun decât alte materiale la nivelul conductivităţii căldurii. „Grafenul este aproape total transparent, dar atât de dens încât nici cel mai mic atom de heliu nu poate să treacă prin el”, se mai arată pe site-ul Universităţii din Manchester.
Cine a descoperit grafenul
Până în 2004, grafenul era încă o teorie şi nu putea fi stabilizat. Dar Andre Geim şi Kostya Novoselov au reuşit până la urmă, iar pentru acest lucru au primit şi Premiul Nobel. În 2002, Geim a rugat un doctorand să lustruiască o bucată de grafit până la cel mai subţire nivel posibil. Deşi nu a reuşit să obţină bucăţi atât de subţiri, Andre Geim s-a gândit să se alieze cu Novoselov, care lucra la un proiect paralel.
Astfel, în 2003 ei au reuşit să obţină primii „fulgi” izolaţi de grafen, iar articolul de studiu a fost scris în 2004. După şase ani, cei doi aveau să primească Premiul Nobel
La ce ar putea fi folosit grafenul pe viitor
Cei care au studiat teoretic şi practic acest material au văzut deja câteva posibilităţi pentru folosirea unui asemenea material pe viitor. Astfel, prima aplicaţie practică