Accesul pacienţilor români la tratamente oncologice noi este o problemă veche de peste 5 ani, iar dacă situaţia nu se va remedia curând, urmările vor fi tragice.
,,Dacă până în 2030 nu se vor găsi soluţii în ceea ce priveşte accesul la tratamente, în ţările în curs de dezvoltare, incidenţa cancerului va ajunge la 81%”, este de părere oncologul Ştefan Curăscu.
Este de notorietate faptul că, în România, lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de 1800 de zile. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de molecule şi indicaţii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, aşteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienţii dianosticaţi cu cancer şi să-i ajute pe aceştia în lupta cruntă cu boala.
Prin comparaţie, conform unui studiu european, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi momentul încare acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile.
Se creează astfel o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie. Pacientul român se află în faţa unui sistem medical lipsit de resurse, fără echipe de oncologi specializate pe intervenții specifice, demoralizat de lipsa informațiilor privind terapia sa individuală și obligat să-și asume deseori costurile investigațiilor necesare. În multe cazuri, tratamentele sunt plătite prin mila publică, iar sprijinul pacienţilor rămâne exclusiv pe seama societăţilor caritabile, acţiunilor de mecenat sau a generozităţii cetăţenilor. ,,
Am fost diagnosticată cu melanom malign în aprilie 2012, dar am început efectiv tratamentul abia în septembrie 2012. Sunt multe părț