Guvernul intentioneaza sa modifice programul "Prima Casa", numindu-l "Noua Casa", acesta fiind accesibil doar pentru persoane care vor sa cumpere o locuinta noua. Totusi, specialistii spun ca aceasta schimbare ar putea avea efecte negative in piata.
In proiectul guvernul, se precizeaza ca programul "Noua Casa" va fi disponibil pentru achizitia de locuinte noi, astfel incat sa fie stimulata si piata constructiilor din Romania.
Intre timp, pentru acest an, este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 385 de milioane de euro, ce include si suplimentarea de 200 de milioane de euro aprobata de guvern.
Astfel, romanii pot, inca, sa cumpere locuinte vechi, precum si locuinte nefinalizate sau noi, precum si sa-si construiasca o casa, programul fiind accesibil si persoanelor care au o locuinta veche, de la o persoana fizica, dar isi doresc sa se mute intr-un imobil nou, cumparand de la un dezvoltator imobiliar.
Interzicerea achizitiei unei locuinte vechi, prin "Noua Casa", nu ar fi de cel mai bun augur pentru piata imobiliara din Romania, spun specialistii.
"Nu putem afirma cu siguranta ca va exista un blocaj pe piata locuintelor vechi, insa consideram ca programul 'Noua Casa' va avea un impact negativ pe acest segment", a declarat Robert Teodorescu, managerul departamentului de vanzari in cadrul firmei imobiliare Regatta, pentru Ziare.com.
"De asemenea, va favoriza o dinamica mai buna pe segmentul apartamentelor noi, dar cu precadere a proiectelor de cartier, respectiv locuinte mai ieftine (circa 700-1.000 euro/mp construit)", a adaugat acesta.
Creste oferta si scade pretul
Totusi, tocmai datorita orientarii clientilor catre apartamentele noi, singurele care vor mai putea fi cumparate prin programul "Noua Casa", ar putea exista o tendinta de scadere a preturilor pentru loc