Renunţarea la carne este, potrivit unei noi cercetări, unul dintre motivele pentru care vegetarienii au cu 32% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de inimă, decât restul populaţiei. Cercetătorii au oferit câteva dovezi potrivit cărora consumul de carne poate afecta, în multe moduri, sănătatea.
Studiul, publicat în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică” a implicat 44.561 de persoane, studiul începând în 1993, în Anglia şi în Scoţia. Cercetătorii au căutat să compare mai multe forme de dietă şi impactul acestora asupra sănătăţii. Participanţii erau, într-un procent de 34%, vegetarieni.
„A fost un studiu foarte bun. Oferă dovezi pentru faptul că o dietă vegetariană se asociază cu un risc foarte scăzut de dezvoltare a cardiopatiei ischiemice sau a bolilor coronariene”, a explicat dr. William Abraham, cel care conduce divizia de medicină cardiovasculară de la Ohio State University.
Împreună cu dr. Peter McCullough, un cardiolog din Michigan, Abraham a explicat că nu dieta vegetariană în sine îi protejează pe oameni de bolile de inimă, cât faptul că aceasta exclude grăsimile saturate şi sodiul.
„Grăsimile saturale este un factor major în procesul de producere al colesterolului, în timp ce sodiul determină presiunea sangvină”, a explicat McCollough
Atât presiunea sangvină ridicată cât şi colesterolul reprezintă factori de risc în cardiopatia ischemică, deoarece contractă vasele sangvine şi îngreunează circulaţia sângelui la inimă.
William Abraham Specialiştii a recomandat, de multe ori, o dietă vegetariană unor pacienţi care au suferit deja infarct, însă noul studiu i-ar putea determină să o recomande şi altor persoane care au deja afecţiuni care pot să genereze şi boli de inimă, precum diabetul.
Pe de altă parte, McCollough nu a prescris niciodată o dietă vegetariană vreunui pacient dar este de părere că reducerea grăsimilor satu