S-a estimat că la finala Super Bowl de duminică s-ar fi consumat milioane de pizza, americanii fiind înnebuniţi după delicioasa combinaţie de aluat, brânză şi sosuri. Chiar şi aşa, cei mai cunoscuţi producători încearcă în permanenţă să reinventeze pizza: de la aluatul umplut, la început, doar cu brânză, la aluatul umplut cu hot-dog sau chiar cu cheeseburger. Dar chiar a inventat Pizza Hut acest fel de aluat?
Când Pizza Hut a conceput în 1995 o specialitate cu mozzarella în aluat, noul produs a ajuns chiar să „revoluţioneze” industria, o declaraţie care i-a înfuriat atât pe producătorul de brânză Anthony Mongiello cât şi pe familia acestuia.
Potrivit Bloomberg Bussinesweek, bărbatul originar din Brooklyn pretindea că el ar fi inventat aluatul umplut, în urmă cu mai bine de zece ani, pe vremea când avea 18 ani, ideea fiind chiar patentată în 1987.
20 de ani mai târziu, Mongiello se declara încă indignat: „Pot să dovedesc faptul că eu am inventat aluatul umplut! Am patentat ideea, a fost o marcă înregistrată dar tot mi-a fost furată.”
Producătorul de brânză susţine că ideea aluatului umplut i-a venit în timp ce făcea pizza, pentru iubita sa de atunci. A unit două bucăţi de aluat, împingând surplusul spre margine, apoi a băgat compoziţia la cuptor.
„După ce am muşcat din aluatul copt, m-am uitat la gaura care se formase în interiorul marginilor şi m-am gândit că dacă ar fi ceva acolo, ar avea un gust delicios.”
Mongiello susţine că a încercat să umple marginea aluatului cu foarte multe ingrediente, de la caşcaval la mere.
Pe 26 martie 1995, Pizza Hut a introdus în meniurile a peste 8600 de restaurante din SUA, pizza cu aluatul umplut, iar câteva zile mai târziu lanţul de magazine a început o campanie de promovare care s-a ridicat la 45 milioane de dolari.
Noul produs a avut mare succes. Spre sfârşitul anului, pizza cu alua