Liderii europeni au fost de acord, vineri, cu o reducere fara precedent a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, cancelarul german, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, reusind sa impuna programul de austeritate pentru urmatorii ani.
In acest proces indelungat, inceput in noiembrie 2012, a avut de pierdut a doua economie a zonei euro, Franta, adepta unui buget mai generos, crescand tensiunile intre presedintele Francois Hollande, Cameron si Merkel.
Europa, slabita de criza, a fost nevoita sa-si ajusteze bugetul, pentru prima data in istorie, dupa ce si guvernele tarilor membre au facut acelasi lucru pe plan national. Pentru perioada 2014 - 2020, va exista o scadere de trei procente fata de intervalul 2007 - 2013. In plus, daca se iau in considerare cifrele propuse initial, in noiembrie, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scaderea este de 8 la suta.
"Meritul" poate fi revendicat de un singur om, David Cameron, pe care multi il vedeau deja marginalizat in Uniunea Europeana, dupa ce a promis britanicilor ca, daca partidul sau va castiga alegerile urmatoare, va organiza un referendum prin care sa voteze daca mai vor sa ramana in UE sau nu. Insa, contrar sperantelor francezilor si italienilor, prim-ministrul britanic a iesit invingator in lupta pentru banii europeni.
Premierul britanic se intoarce acasa cu o dubla victorie: euroscepticilor le-a confirmat capacitatea sa de a limita ambitiile Bruxelles-ului, considerate invazive. "Eurofililor", le-a demonstrat ca Regatul Unit poate avea o influenta puternica asupra deciziilor in interiorul UE, relateaza Le Figaro.
Dincolo de cifre, sta o lupta politica apriga intre Hollande si Cameron. Joi noapte, de exemplu, presedintele francez a refuzat sa vina la o intalnire cu premierul britanic, in ciuda faptului ca fusese