Programul guvernamental atrage românii care nu au bani pentru avans. Dacă va fi destinat doar locuinţelor noi, cererea va fi slabă Sursa: VLAD STĂNESCU
Prima Casă” nu mai e ca în 2009, când a constituit motorul creditării. Condiţiile mai stricte ale programului guvernamental în raport cu alternativa oferită de bănci, la aceleaşi costuri, şi migrarea unora dintre creditori spre împrumuturile în lei a scăzut atractivitatea programului.
„Clienţi noştri au optat în special spre creditele standard ale băncilor, deci nu spre cele din programul «Prima Casă»”, a declarat pentru EVZ un broker de credite. Potrivit acestuia, au apelat la creditele din programul guvernamental doar cei care nu au avut bani de avans, în condiţiile în care în programul „Prima Casă” avansul este de doar 5%.
În plus, dacă Guvernul îşi va pune în aplicare intenţia de a limita programul la achiziţia de locuinţe noi, atractivitatea acestuia ar scădea şi mai mult.
Deşi tot mai muţi români au început să acceseze credite pentru locuinţe noi, ponderea majoritară a împrumuturilor acordate în program a aparţinut creditelor pentru locuinţe construite înainte de anii ’90, care sunt mai ieftine şi mai bine amplasate, a spus brokerul. Cum rămâi fără casă DIN CAUZA unui credit de 1.000 de euro
Creditarea în lei demarează greu
La lipsa de atractivitate a programului a contribuit şi faptul că unele bănci au ales să migreze spre credite în lei. În 2012, BCR, cea mai mare bancă locală şi unul din cei mai mari creditori în cadrul programului a scos din ofertă împrumturile în euro.
Românii nu sunt încă obişnuiţi cu ideea contractării unui credit pe termen lung în moneda naţională cu atât mai mult cu cât costul acestuia este încă mai mare decât la euro. Când BCR încă mai avea în portofoliu credite Prima Casă în euro, vânzările în lei reprezentau doar câteva procente din total.
D