Data viitoare când vei dori să fumezi o ţigară, ai putea să încerci să mănânci câteva fructe proaspete. Consumul de fructe şi legume ar putea duce, în timp, la renunţarea la viciu, este concluzia unui studiu realizat la o universitate din New York.
În cadrul studiului, la care au participat 1.000 de voluntari fumători, s-a descoperit că persoanele care au consumat zilnic cel puţin patru porţii de fructe şi legume proaspete au raportat o nevoie mai redusă de a fuma, în comparaţie cu cei care mâncau cel mult două porţii de legume şi fructe în fiecare zi, relatează msn.com.
În plus, după 14 luni în care cei implicaţi au urmat acest regim alimentar, o treime din cei care au mâncat fructe şi legume cu regularitate au reuşit să renunţe la fumat.
O posibilă explicaţie este aceea că aportul de fibre din fructe şi legume creşte senzaţia de saţietate.
Mai mult decât atât, fructele şi legumele potenţează gustul neplăcut al ţigărilor, spre deosebire de alimente precum carnea şi de băuturi precum cafeaua şi alcoolul.
„În plus, consumul de astfel de alimente previne revenirea la viciu”, spune Gary A. Giovino, profesor de sănătate publică la The State University of New York.
Studiul s-a aplicat tuturor participanţilor, indiferent de vârstă, sex, etnie şi educaţie. Cei care au consumat legume şi fructe în cantităţi mai mari au dat mai puţine semne de dependenţă: nu ajungeau să fumeze 20 de ţigări pe zi şi nici nu fumau în primele 30 de minute de la trezire.
Studiile anterioare au arătat că fumătorii au tendinţa de a consuma mai puţine legume şi fructe decât nonfumătorii. Există şi cercetări care demonstrează că anumite alimente precum produsele lactate, fructele şi legumele creează un gust mai neplăcut ţigării, în comparaţie cu produse precum carnea roşie, alcoolul şi cafeaua.
Uneori, pofta de mâncare şi pofta de a fuma pot să fie conf