Ridichea neagră este o legumă deosebită, cu numeroase beneficii şi proprietăţi nutriţionale şi medicale. În plus, cu ajutorul acestei legume se tratează multe dintre bolile iernii.
Folosită din timpuri străvechi în medicina naturistă, ridichea neagră are un conţinut ridicat de vitamina C, vitamina care are un rol important în prevenirea răcelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Din compoziţia ridichii nu lipsesc nici sodiul, potasiul, fosforul, iodul, sulful, magneziul, şi nici vitaminele A, B. Cercetările au mai scos la iveală faptul că deşi în 100 de grame de ridiche neagră se găsesc doar 24 de calorii, ridichea neagră este o legumă deosebit de nutritivă şi de aceea este indicată în curele de slăbire.
Indicaţii medicale
Consumul de ridiche neagră creşte imunitatea organismului şi capacitatea acestuia de a se apăra împotriva infecţiilor, având un efect tonic, detoxifiant şi mineralizant. Astfel, în perioadele reci, când suntem mai predispuşi îmbolnăvirilor, se recomandă cu precădere consumul ridichiilor negre. De asemenea, vitaminele şi mineralele din compoziţie fac ca această plantă să poată elibera ficatul de deşeurile şi toxinele acumulate la acest nivel şi să dreneze vezicula biliară, crescând cantitatea şi fluiditatea bilei. În plus, ridichea neagră activează şi activitatea intestinală şi stomacală. Ridichea neagră mai este deseori folosită pentru a îngriji colicile hepatice, migrenele de origine hepatică, hepatitele, icterul hepatic, colecistitele, dischineziile biliare, litiaza biliară, atonia digestivă, alergiile digestive şi alte afecţiuni cu legătură în sfera digestivă. De asemenea, conţinutul bogat în fibre şi apă face ca ridichea neagră să favorizeze tranzitul intestinal, eliminând astfel constipaţiile şi consecinţele exceselor alimentare precum fermentaţiile intestinale.
Cu toate acestea, există