Chinezii au sărbătorit recent intrarea în Anul Şarpelui de Apă. Timp de două săptămâni, petrecerile se vor ţine lanţ, iar de pe masă nu vor lipsi preparatele chinezeşti, cunoscute în toată lumea pentru echilibrul dintre miros, gust, culoare şi prezentare, dar şi pentru beneficiile aduse sănătăţii.
Apreciată la scară largă, bucătăria chinezească este formată din sute de specii de legume, ciuperci şi peşte, combinate armonios, pregătite în bucăţele mici, care să poată fi mâncate cu ajutorul beţişoarelor din bambus, specifice culturii Chinei. Cu o vechime de peste 5.000 de ani, conceptul nutriţionist chinez are la bază câteva principii alimentare, care nu contravin sistemului de nutriţie occidental, ci au doar un unghi diferit de abordare.
„Beţişoarele nu pot apuca o cantitate mare de mâncare, aşa cum se întâmplă cu furculiţa sau cu lingura. Beţişoarele impun prepararea alimentelor în bucăţele mici care sunt uşor de mestecat, de digerat şi nu pot fi introduse în gură decât cantităţi foarte mici. Astfel, beţişoarele asigură un bol alimentar redus, care permite ca acesta să fie însoţit de o cantitate de salivă suficientă, de toate enzimele din stomac, de toate sucurile gastrice pe care le secretă pancreasul. În felul acesta, digestia este completă şi senzaţia de saţietate apare mult mai devreme, înainte să apară senzaţia de plenitudine: adică, simt că plesnesc, dar parcă aş mai mânca ceva, aşa cum fac occidentalii”, explică Adrian Florea, specialist în medicina chineză pentru culinar.ro
Tehnici culinare şi alimente de bază
Specialiştii care s-au aplecat asupra bucătăriei chinezeşti sunt de părere că preparatele chinezeşti sunt benefice pentru sănătate şi prin prisma tehnicilor culinare utilizate de asiatici, extrem de numeroase şi diversificate. Printre acestea se numără tehnica „stir-fry”, principala metodă de a găti în China, ce