de C. MIERLUŞCĂ
12 februarie 2013 22:01
0 vizualizari
A-A+ Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae. Se întâlneşte în ţinuturile asiatice (China). Este o plantă aromată, cu gust plăcut. Planta este folosită în alimentaţie şi terapie, în special iarna ajutând ca mâncarea să se digere mai uşor. Are proprietăţi revigorante, vasodilatatoare, calmant pentru dureri abdominale, elimină gazele, face poftă de mâncare, neutralizează toxinele, este sudorific, ajută la îngrijirea părului (împotriva mătreţei). Curăţă de secreţii plămânul, ajută în astm, vertij, rău de mare, ajută la circulaţia periferică, stimulează metabolismul, elimină toxinele şi intensifică arderea grăsimilor. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient în cazul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie. Are proprietatea de a înlătura greaţa. Ghimbirul este un antibiotic natural, antiinflamator şi un foarte bun antiseptic pentru organism. În alimentaţie, dă aromă plăcută mâncărurilor, băuturilor şi ceaiurilor.
Ghimbirul cu rădăcina galben-deschisă este de cea mai bună calitate. Ghimbirul african şi indian au o coajă mai închisă la culoare şi este de calitate mai slabă.
Terapeuţii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricţionarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.
Ceaiul de ghimbir se prepară dintr-o bucată mai mică de rădăcină (5 cm). Se spală bine, se rade prin răzătoarea mică, se pune într-un litru de apă care fierbe şi se fierbe 1 minut. Se lasă 30 de minute acoperit. Se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, dar nu seara, deoarece produse insomnie. Tratamentul se indică în litiază renală şi în reumatism, care se poate chiar vindeca.. de C. MIERLUŞCĂ
12 februarie 2013 22:01
0 vizualizari
A-A+ Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae. Se întâlneşte în ţinuturile asiatice (China). Este o p